• Niveauer i Life Skills



    Life Skills niveauer:

    I Life Skills arbjeder vi med 5 grundlæggende niveauer, der indeholder forskellige øvelser til refleksion og diskussion. Der bliver løbende udviklet og afprøvet nye øvelser. 

    Niveauerne er inddelt som følgende:


    Life Skills Niveauer

    • Niveau 0: Om at skabe et trygt rum - At få etableret et 'safe space' er afgørende, når man opbygger et Life Skills forløb for at få skabt en tllidsfuld atmosfære og fremme aktiv deltagelse. 
    • Niveau 1: Om at leve med sig selv - Her er der fokus på at forstå sig selv og på at håndtere ens egne følelser og reaktioner på en god og konstruktiv måde.
    • Niveau 2: Om at leve med andre - Her er der fokus på hvordan man indgår i konstruktive og positive relationer med andre. 
    • Niveau 3: Om at leve i samfundet - Her er der fokus unges rolle i samfundet og hvordan samfundsperspektiver kan være med til at forme og påvirke unge i deres hverdag.
    • Niveau 4: Om at gribe til handling - Her er der fokus på unges potentiale til at være aktive medborgere og hvordan man bidrager positivt til samfundet.


    Niveau 0: om at skabe det trygge rum

    Når du skal faciltiere Life Skills, så start med en øvelse fra niveau 0 for at skabe trygge rammer. For at opnå dette, er det vigtigt at skabe et gruppemiljø, der føles trygt, og tillader deltagerne at være trygge ved både dem selv, facilitatorerne og de andre deltagere.

    Derfor er det obligatorisk at niveau 0 gennemføres som minimum ved det første møde med gruppen og før det reelle Life Skills-kursusforløb. I trygge og beskyttede rammer vil deltagerne føle sig selvsikre nok til at tage aktivt del i øvelserne og dele deres personlige holdninger og synspunkter – selv ved mere følsomme emner. Life Skills-aktiviteter handler netop om at dele tanker, være omsorgsfuld og bytte erfaringer samt perspektiver, hvilket kan være svært og grænseoverskridende. 

    Det er vigtigt som facilitator at pointere at der ikke er rigtige eller forkerte svar på de præsenterede spørgsmål. Selvom nogle deltagere kan være generte og tilbageholdende, så forklar dem, at det er bedst og mest produktivt, hvis alle gør deres bedste for at deltage. 

    Gode måder at få skabt det trygge rum på: 

    Velkomst: Sørg altid for at starte positivt. Sig hej til deltagerne, når de kommer ind. Få dem til at føle sig anerkendte og velkomne. Vær godt forberedt og hav alle dine materialer klar.

    Navnelege og gruppe-energizers: I starten er det en god idé at bruge lidt tid på energizers for at hjælpe deltagerne med at slappe af og til at lære hinanden at kende. Udvælg nogle energizers, som alle kan være trygge ved at deltage i. Pas på med at gøre øvelserne for udfordrende fra begyndelsen, især hvis deltagerne ikke tidligere har mødt hinanden.

    Bliv enige om et regelsæt for kurset: Lad deltagerne overveje, hvad der for dem er vigtigt, hvis de skal have det godt i kursets løb, og bed dem dele det med de andre. Konverter det individuelt vigtige til fælles regler, og skriv forslagene ned på et flip chart. Sørg for, at alle er enige om reglerne, så alle overholder dem. Hæng reglerne op et sted i rummet, og tag dem med til næste session for at huske gruppen på deres aftaler. Fra din side kan du sikre, at følgende er inkluderet:

    • Respekt for hinanden: Det kan godt være, at deltagerne har forskellige holdninger og overbevisninger. I så fald er det vigtigt at respektere og favne forskellighederne, så ingen føler sig utrygge eller sat udenfor.
    • Tage det seriøst: Bed deltagerne sætte deres telefon på lydløs samt at blive i rummet, mens aktiviteterne er i gang. Alle skal være fokuserede og koncentrerede for, at det kan lykkes.
    • Fortrolighed: Lav en aftale om, at hvad der bliver sagt i gruppen, skal blive i gruppen og må ikke blive delt andre steder.
    • Man skal følge regelsættet: I løbet af sessionerne skal man huske at sikre, at aftalerne bliver overholdt. Lad fx ikke en situation med en overophedet diskussion blive opslugt af mangel på respekt for andres holdninger, og mind de implicerede om, at de skal huske at følge regelsættet. Forklar dem, at det er alles ansvar at huske hinanden på de aftaler, som de har indgået i fællesskab.


    Se følgende video for et eksempel på en god safe space øvelse: 


    Niveau 1: Om at leve med sig selv

    Det niveau 1, at deltagerne for alvor begynder at opleve, hvilken relevans Life Skills-forløbet har for dem. At starte med et indadvendt fokus, såsom sunde livsvalg, identitet, følelser, stress og selvværd, har vist at være en vigtig grundsten for et Life Skills-forløb, som har til hensigt at åbne op for refleksioner, diskussioner og indsigter vedrørende relationer, fællesskab og samfund. Derfor er det vigtigt, at du udvælger og tilpasser de øvelser, som giver reel mening hos den specifikke målgruppe.

    På niveau 1 har øvelserne fokus på at forstå og håndtere egne følelser og den virkning, de har på os. Der fokuseres på, hvordan man kan analysere og håndtere disse følelser, og hvordan det kan påvirke ens sindstilstand positivt. Et tema her er stress - hvordan bliver vi påvirket af stress både fysisk og mentalt, og hvordan håndterer vi det på en positiv måde? Det handler i bund og grund om selvforståelse og opmærksomhed på emotionelle kompetencer. 

    Se følgende video for eksempel på niveau 1 øvelse:

       


    Niveau 2: om at leve med andre

    Niveau 2 omhandler de sociale relationer, som unge mennesker indgår i eller ønsker at indgå i, og skaber således mulighed for at reflektere over, diskutere og få indsigter, som kan styrke en i at opbygge, udvikle og håndtere sociale relationer. Det handler i høj grad om at styrke sin evne i at kunne se ting fra flere perspektiver, at øve sig i at lytte på og forstå andre, samt at skabe konstruktive rammer for skabelsen af og håndteringen af ens sociale relationer.

    Det er veldokumenteret, at deltagelse i fællesskaber er fundamentalt for børn og unges trivsel, mentale sundhed og fremtidsmuligheder. Når vi føler os som en del af et fællesskab, føler vi os også værdsat, og vi har nogen at søge hjælp hos, når livet bliver svært. Det er også gennemfællesskaber, at vi får ny inspiration og viden om, hvordan livet også kunne se ud for os. Niveau 2 fokuserer på de kompetencer, som er nødvendige for at skabe og opretholde gode relationer til andre f.eks. kammerater, familiemedlemmer eller på en arbejdsplads. Temaer er f.eks. empati, kommunikation, konflikthåndtering og socialt pres.  

    Se følgende video for et eksempel på en øvelse fra niveau 2:

     


    Niveau 3: Om at leve i samfundet

    På niveau 3 adresserer du samfundsrelevante emner med fokus på tolerance og mangfoldighed, samfundsmæssige udfordringer, forventninger og potentialer. Niveau tre handler også om at sætte de indsigter man i tidligere øvelser, har opnået om sig selv og sin relation til andre, ind i en samfundskontekst.

    Dette niveau er med til at udfordre de unges samfundsperspektiver og opfordrer dem ikke kun til selv at tage stilling til samfundsproblematikker, men også at respektere og acceptere at andre har deres egne holdninger, som er baseret på hvem de er og hvor de kommer fra. Formålet med øvelserne fra dette niveau er at sætte fokus på de pres og forventninger, der kommer fra det omkringlæggende samfund, men også hvordan vi sørger for at samfundet har plads til alle og at vi kan møde hinanden ligeværdigt, lige meget hvor vi kommer fra og hvor vi skal hen. 

    Man skal være opmærksom på med dette niveau at man skal have etableret et trygt og tolerent rum, før man begiver sig op på niveau 3. Det er et niveau, hvor der er mange følelser på spil og det kan give nogle kraftige reaktioner. Det er samtidigt et niveau, hvor der er potentiale for nogle rigtig gode snakke og diskussioner, man skal derfor ikke være bange for at gå i dybden. 

    Se følgende video for et eksempel på en øvelse fra niveau 3: 

       



    Niveau 4: Om at gribe til handling

    Niveau 4 er også det vi i URK kalder Sprint. Sprint er ligesom Life Skills en metode, der er udviklet i en international kontekst og som bliver brugt mange steder i URK's forskellige aktiviteter. Blandt andet har vi lavet det der hedder klimasprint, Sprint i forhold til FN's verdensmål og meget mere. Sprint er nu blevet en fast del af Life Skills, hvor Life Skills forløb kan afsluttes med en workshop i Sprint. Her er kernen, hvordan kan unge være med til at løse problemer omkring mental trivsel i deres lokalsamfund.

    Når Sprint sættes sammen med Life Skills, så gøres det også for at gå fra snak til handling. Frem for kun at snakke og reflektere omkring emner inden for mental trivsel, opfordres de unge igennem Sprint til at lave projekter og ideer til hvordan mental trivsel kan forbedres i deres nærmiljø. Her er det de unge selv, der skal fungere som drivkraft på deres projekter og det er med til at give dem succesoplevelser i forhold til at tage ansvar i deres eget liv og blive aktive medborgere. 

    Sprint er opbygget i etaper, der skal være med til at sætte rammerne for deltagernes idegenerering og projektudvikling. Efter en endt workshop kan deltagerne søge midler hos URK til at føre deres projekter ud i livet. Der kommer derfor et konkret resultat ud af workshoppen og dette er med til at motivere deltagerne til at finde på nogle spændende initiativer. 



    Se følgende video for mere information omkring opbygningen af en Sprint workshop: