• Hvad er Life Skills?

     



         

    Hvad mener vi med 'Life Skills'?

    Når vi i Ungdommens Røde Kors bruger ordet 'Life Skills' taler vi om kompetencer og indsigter, som unge har mulighed for at styrke eller udvikle for bedst muligt at forberede sig på at de udfordringer, forandringer eller potentialer, som man møder i sin hverdag og i samfundet. Behovet er ikke det samme hos alle og det er derfor vigtigt at man tager den specifikke unge eller målgruppe i betragtning, når man planlægger at arbejde med Life Skills. Når vi i Ungdommens Røde Kors arbejder med Life Skills, så tager vi blandt andet fat i temaer som stress, præstationspress, kommunikation og positive relationer til andre, da det er emner, som typisk rører sig i et ungdomsliv. 

    Et forløb i Life Skills er derfor en måde at rammesætte refleksioner og diskussioner omkring relevante emner for unge. Der bliver lagt vægt på at skabe trygge og tillidsfyldte rum der er baseret på en ung-til-ung relation mellem deltagere og frivillige, hvor det er muligt at adressere temaer, tabooer og diskussioner efter behov og relevans for den specifikke unge gruppe. Det er derfor ikke en prioriteret rækkefølge eller en konstant opskrift man kan følge, når man taler om færdigheder og kompetencer i forbindelse med Life Skills, men en måde at skabe dynamiske forløb, som du selv også kan udvikle dig i. 

    Hvorfor er Life Skills relevant for unge?

    Flere og flere unge mistrives i Danmark. Vi har i de seneste år set stigende kurver i forbindelse med ensomhed, stress og general mistrivsel i det danske samfund, særligt i gruppen 16-24 årige. Denne tendens tyder på at unge i dag mangler redskaber og færdigheder til at håndtere det press og forventninger, som kommer fra omverdenen og det omkringliggende samfund. Ungdommens Røde Kors's samtaletilbud "Ung på Linje" oplever de frivillige i stigende grad, at unge ringer ind med udfordringer som spiseforstyrrelser, angst, stress og i det hele taget en lavere livstilfredshed. 

    Life Skills er derfor en metode til at skabe rum, hvor unge kan tale sammen og få et sprog omkring de udfordringer som de møder i deres hverdag og opleve at de i de fleste tilfælde ikke er alene om deres bekymringer og tanker. Ved at sætte fokus på og tage fat om symptomerne på psykiskmistrivsel i ungdomsårene mindsker man risikoen for at unge udvikler en psykisk diagnose senere i livet - det er derfor vigtigt at de unge bliver klædt godt på med de rigtige kompetencer til at få det bedst mulige udgangspunkt for resten af deres liv. 



       

    Hvordan bruger vi Life Skills i URK?

    I Ungdommens Røde Kors bruger vi Life Skills på flere forskellige måder. Det er en metode, som er blevet udviklet igennem mange år internationalt, blandt andet i Jordan, Grønland og Palestina, hvor man i 2019 besluttede at indføre det i en dansk kontekst, da man så de store potentialer metoden indeholdte. I Danmark arbejder vi i høj grad med Life Skills i forbindelse med udvikling af mental trivsel, hvor vi har haft fokus på folkeskoler, klubber og den forberedende grunduddannelse (FGU), og med en målgruppe i alderen 13-25 år. Med tiden har det udviklet sig til også at indebære unge på døgninstitutioner.  

    Som frivillig med Life Skills træning vil der være flere måder du vil kunne bruge din træning på. Vi arbejder i øjeblikket med målgrupperne FGU og Døgninstitutioner, samtidigt er der gode muligheder for at komme med URK ud i verden når man har kendskab til Life Skills. 

    Forberedende Grunduddannelse (FGU)

    Den forberedende grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse og som heller ikke er på arbejdsmarkedet. Det er et tilbud for unge, som ikke føler sig parat til at starte eller gennemføre en ungdomsuddannelse eller starte i job. På FGU får man mulighed for at videreudvikle sine personlige og faglige kompetencer, så man efterfølgende er klar til at starte på uddannelse eller komme ud som ufaglært arbejdskraft.  

    Life Skills er tilknyttet FGU’er, da de arbejder med en gruppe af unge som på den ene eller anden måde ikke passer ind i det etableret system og som har diverse udfordringer. Disse udfordringer kan være både psykiske og fysiske, men vigtigst af alt, så er det unge mennesker, som kan have det svært. Life Skills er gennem tre år blevet testet og udviklet til at kunne imødekomme de behov, der er på FGU’er rundt om i landet, da det i særligt grad er her vi ser det største behov og engagement fra de unge.  


    Døgninstitutioner

    Døgninstitutioner er for børn og unge med forskellige sociale- og adfærdsvanskeligheder, hvor deres forældre af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at tage sig af dem. Det er forskelligt om børn og unge er deltids- eller fuldtidsanbragt, men fællesnævneren er at det er børn og unge, som har haft en svær start på livet og som derfor har udfordringer i højere eller mindre grad.

    URK har i mange år haft aktiviteter for anbragte børn og unge på landets døgninstitutioner. Her har vi blandt andet forskellige tilbud, som lektiecaféer, aktivitetscaféer og mentorordninger. Disse tilbud er med til at sikre at de får det bedste rammer for at udvikle sig både fagligt og socialt. Life Skills er senere blevet en del af den indsats, som sætter fokus på den mentale sundhed blandt anbragte unge, hvor de kan lære, hvordan man opbygger positive relationer  og indgår i sociale fællesskaber med andre unge. 


    Internationalt

    Life Skills er en af de ting, som vi er rigtig gode til her i Danmark og URK og det er derfor noget som vi bruger når vi tager ud i verden. Det er meget unikt at vi har en så stor og selvstændig ungdomsorganisation indenfor Røde Kors bevægelsen og den viden vi besidder omkring hvordan man engagerer unge mennesker som frivillige og hvordan man laver god ungeinddragelse, er noget vi kan bidrage med internationalt. Princippet om ung-til-ung er derfor en af vores største eksportvarer i URK og her spiller Life Skills en stor rolle, når vi er ude internationalt.

    Vi laver med jævne mellemrum træninger i både Life Skills og Sprint for vores samarbejdspartnere rundt om i verden. Vi har blandt andet været i Nepal, for at hjælpe med at fremme deres ungeinddragelse og hjælpe med at stable en klimakampagne med fokus på unge på benene. Kenya har også været en stor samarbejdspartner, hvor vi har lavet Life Skills og Sprint forløb i bydelen Mukuru, med fokus på ungeledelse, med stor succes.  Løbene igennem året er det muligt at ansøge om at komme med URK ud internationalt. Hvis det har interesse anbefales det at skrive sig op på URK’s beredskabsliste, da man så får udbuddet før alle andre.

    For at høre mere om URK's internationale projekter læs her eller skriv til sara.l@urk.dk for at høre mere om beredskabslisten.