• Facilitator-rollen

     
     

    Når man faciliterer Life Skills er det vigtigt at huske at man ikke kommer som underviser, men som facilitator. Det er derfor ikke forventet at du har alle svarene, men at svarene bliver skabt i fælleskab gennem diskussion og refleksion. Her på siden kan du derfor finde gode tips og tricks, samt overvejelser, der kan være gode at gøre sig inden man begiver sig ud som facilitator.

    Skab de trykke rammer

    Som facilitator er det din rolle at skabe de trygge rammer og etablere et miljø, som kan rumme alle og gøre det trygt for deltagerne at deltage. Det kan være svært, men her kommer nogle tricks du kan bruge til at sikre en god og positiv atmosfære:

    • Begynd med at introducere dig selv til gruppen: hvordan er du blevet Life Skills-facilitator, hvad har du lavet før (været frivillig, træning) osv. 
    • Husk at selv hvis nogle gruppemedlemmer ikke deltager aktivt, så er det ikke ensbetydende med, at de ikke lytter og lærer. 
    • Anerkend bidrag fra deltagerne under øvelser og diskussioner på en positiv måde. Husk at der ikke er noget rigtigt eller forkert, når man taler om personlige følelser. Du er ikke en lærer, og det er ikke en eksamen.

    Når man faciliterer går tingene sjældent som man planlægger. Det er derfor vigtigt at man er fleksibel og omstillingparat i workshoppen. En god ide er at have nogle enegizers i baghånden, hvis man kan mærke at det er nødvendigt og tage det stille og roligt. Man skal huske at deltagerne ikke kender slutresultatet og hvis du laver om i dit program, så er det kun dig der ved det. Hvis man udtråler rolighed og kontrol, så er det også med til at skabe tryghed og ro hos deltagerne.


    Tips og tricks til facilitering 

    • Vær fleksibel og fornem rummet
    • Brug deltagernes navne
    • Anvend gruppediskussioner – særligt hvis det er en stille gruppe
    • Sørg for, at en af jer er tidsstyre på øvelserne – og hold deltagerne opdateret på tiden
    • Hver opmærksom på, at alle får taletid
    • Stilhed med vilje: Dyrk stilheden og have modet til at være stille
    • Gør tingene på din måde


    SÆRLIGT FØLSOMME EMNER 

    Når man faciliterer Life Skills, bliver deltagerne opmuntret til og forventes at trække på deres egne personlige erfaringer, men du skal være forsigtig med at tvinge deltagerne til at dele meget personlige historier, når du faciliterer særligt følsomme emner. Tillad og læg vægt på, at deltagerne har fuld kontrol over, hvor meget de vil dele. Som Life Skills-facilitator er det vigtigt at huske, at Life Skills-forløb ikke er terapisessioner, og at facilitatorerne ikke er psykologer. Det er derfor vigtigt, at du som facilitator kender dine begrænsninger. Hvis en deltager deler en særligt personlig erfaring eller oplevelse, så husk at anerkend dem for at dele - på den måde føler de sig hørt, hvilket er vigtigt da det kan være en stor udfordring at være personlig i sådan et forum. 

    Øvelserne er designet, så de også kan blive implementeret af facilitatorer, der ikke har den store tidligere erfaring med facilitering. Facilitatorerne vil kunne komme ud for øvelser, der kan fremprovokere stærke følelser hos især følsomme og skrøbelige deltagere. Det er anbefalet, at du som facilitator vurderer, om den specifikke gruppe af deltagere kan håndtere og drage fordel af de lidt mere følsomme øvelser. Mens du planlægger dit Life Skills-forløb og forbereder dig på alle sessionerne, skal du huske at overveje, om bestemte øvelser skal præsenteres, modificeres eller, under særligt udfordrende omstændigheder, udelades fra det specifikke Life Skills-forløb.

    Man kan komme udfor at deltagere begynder at dele meget personlige og private ting, også selv om øvelserne måske ligger op til nogle andre ting. Her er det vigtigt at man stadig anerkender dem for at være modige nok til at dele og på den måde for ført samtalen tilbage på det egentlige emne, særligt hvis det er en samtale, der er svær at tage i plenum. Hvis det ses nødvendigt kan man i en pause tage fat i den bestemte deltager og tage en snak med dem som foregår mere en til en.
    Hvis en deltager nævner ting som gør dig usikker på deres velvære eller noget som mener der skal gøre opmærksom på, så sig det til deltagernes kontaktperson, så de kan tage hånd om det med deltageren. I disse tilfælde kan i også sige det til Sekratariatet, så tager vi den med i vores videre samtale med samarbejdspartneren. Det er igen vigtigt her at understrege at man som facilitator ikke er terapeut eller psykolog og derfor ikke har de rette redskaber til at gå ind i disse samtaler - Sig det altid videre!  


    MEDFACILITERING OG DENS STYRKE

    For at deltagerne kan føle sig sikre og trygge, bliver de nødt til at stole på, at facilitatorerne har kontrol over processen. Som nævnt tidligere skal du kende dine egne begrænsninger og din komfortzone, og du bør dele dine erfaringer med dine med-facilitatorer, før du begynder. På den måde kan I være en god støtte for hinanden.

    Hvis en deltager oplever en stærk følelsesmæssig reaktion under en session, så er det vigtigt at tjekke op på hende eller ham med det samme. En facilitator kan forlade rummet med deltageren, mens de andre fortætter med gruppen. Husk at fremhæve for alle involverede, at følelsesmæssige reaktioner er naturlige reaktioner og forsikre deltagerne om, at der bliver taget hånd om den givne deltager.


    FACILITERING FOR BLANDEDE GRUPPER

    Øvelserne er specifikt udviklet til blandede grupper, da det er en fordel for unge at lære at samarbejde med og udveksle perspektiver med mennesker, der er forskellige i forhold til dem selv, bl.a. i relation til socio-økonomisk baggrund, religion, køn og politisk overbevisning. Det kan dog også være gavnligt at overveje, hvem og hvad man selv repræsenterer, og om man som facilitator-team reflekterer alsidighed.


    Dilemma spil

    Som frivillig facilitator i Life Skills, kan man komme til at stå i mange forskellige situationer, som man ikke nødvendigvis er forberedt på, hvordan man skal tackle. Dette dilemma-spil er lavet som en måde at skabe nogle reflektioner, omkring mulige situationer, man kan komme til at stå i som facilitator, så man på forhånd har gjort sig nogle tanker omkring, hvordan man kan håndtere svære situationer og derved være bedre forberedt. 

    Alle eksempler i spillet er baseret på erfaringer og situationer, der er oplevet af facilitatore på Life Skills og er derfor scenarier man potentielt kan opleve. 

    Det er altid en god ide at dele erfaringer med sine medfrivillige og på den måde blive en bedre facilitator ved hjælp af andres erfaringer.